torsdag, maj 31, 2012

Kjell - Kjell Eriksson

Bild och baksidetext från Boktipset

Tragikomisk uppväxtberättelse om generationen som växte upp i Täby under 80-talet

"I radhuskvarteret där jag växte upp såg husen likadana ut. I skolan hette alla fröknar Margareta. Ingen fick vara annorlunda och alla skulle vara lika dåliga. Det var 80-tal och Lill Lindfors och Ingemar Stenmark var namn som fick Sverige att stanna. Alla ville ha en Levi's-stjärt och förfasade sig över idrottsdagar, tandställningar och att tvingas spela blockflöjt i grupp. Skogaholmslimpa och för mycket O'boy blev min diet och fick mig att växa och bli allt tjockare. Snart förföljdes jag av både jämnåriga plågoandar och en skolsyster som satte mig på tvångsbantning. Det här är min berättelse om kampen för att få vara mig själv, den hårda vägen förbi alla hinder som ville döda min kreativitet och mina drömmar i en tid då alla skulle passa in i en redan förutbestämd mall."

Betyg:
 Boken är lättläst men tyvärr berör inte historien mig på det sätt jag förväntat mig, den beskriver lite för lättvindigt det som måste ha varit riktigt jobbigt med mobbing och övervikt vilket gör att det inte känns äkta trots att det är det.

Revolt - Suzanne Collins

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Sista rafflande delen i Hungerspels-trilogin

De två första delarna i trilogin om Hungerspelen har gått som en raket på den litterära himeln, bland annat som etta på New York Times bestseller-lista. Förväntningarna på del tre är enorma.Rebellerna har gjort uppror. Katniss är räddad. Distrikt 12 ligger i ruiner. Peeta är kvar i huvudstadens våld. Finns verkligen distrikt 13? Kommer Katniss och Peeta att återförenas eller tar huvudstaden Peeta från henne. Var är hennes mamma och lillasyster? Och vilka andra från distrikt 12 har undkommit? I de två första delarna av Hungerspelen vävde Suzanne Collins en otroligt tät intrig, nu kommer upplösningen. Hungerspelen har blivit en internationell försäljningssucc världen över. Filmrättigheterna är sålda och Collins skriver själv filmmanuset.

Betyg:
 Det är inte ofta jag ger en hel bokserie samma betyg och ännu mer sällan ger jag en hel serie en 5:a men det här är en berättelse som håller hela vägen, ingenstans fanns det någon svacka i historien utan spänningen finns hela tiden. Böckerna hamnar högt i min topplista med favoritböcker! Jag kan bara säga läs dom alla tre.

söndag, maj 27, 2012

Fatta eld - Suzanne Collins

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Starkt efterlängtad uppföljare till den internationella succn "Hungerspelen".

En cynisk teve-värld där deltagarna tävlar med livet som insats. Detta kan vara verklighetens underhållning i framtiden...Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan och att hon blev ökänd. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna - och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och de hon älskar - inklusive de två killar som slåss om hennes gunst. Varje val hon gör får ödesdigra konsekvenser. Och det är då huvudstaden blottar sin slutgiltiga fälla... "Fatta eld" är den andra delen i den gastkaramande trilogin om "Hungerpelen

Betyg:
 Precis som Hungerspelen är den här boken perfekt upplagd det händer saker hela tiden och det är inte vad man väntat sig. Det är en uppföljare som helt enkelt flyter på där boken innan tog slut det hade lika gärna kunnat vara en och samma bok. Jag blir berörd av boken och önskar att allt ska gå bra för Katniss och hennes familj och vänner. Jag kan inte vänta med att börja på bok nr 3 Revolt det enda jobbiga är att det är den sista och avslutande boken.

Hungerspelen - Suzanne Collins

Bild och baksidetext från boktipset.se
Olympiska spelen möter Flugornas herre i en nära, trovärdig och stark skildring inifrån

Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem!    Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...
Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television - som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak - tittarsiffror.

Betyg:
 Ja vad ska man säga om denna bok, den är perfekt upplagd, spänning drama intriger jag har sträckläst boken och är redan säker på att jag när jag läst ut bok tre kommer känna en stark separationsångest för att släppa taget om Katniss och dom andra. Jag är fast och rekommenderar boken till alla.

söndag, maj 20, 2012

Jag har inte slutat pyssla

bara haft en svacka då pysselsuget inte funnits men jag börjar så sakta hitta tillbaka genom att utmana mig själv med att delta i Inzpiras stora tävling, det innebär tyvärr att jag inte får visa det jag skapar förens efter tävlingensslut i mitten på Juni. Men vem vet kanske lyckas jag snart pyssla ihop något utanför tävlingen.

Kvinnohuset - Camilla Lagerqvist

Bild och baksidetext från Boktipset.se

Innehållet i den blå plåtlådan kommer att påverka fyra
generationer kvinnor. Alva som får lådan på 1920-talet fattar ett beslut som skakar om hela bygden. Åttio år senare kommer hennes val att påverka hennes nittonåriga barnbarnsbarns liv. Den unga kvinnan som sökt skydd hos sin mormor ?hittar? den blå lådan och...

Camilla Lagerqvist har arbetat i 15 år som journalist. Uppvuxen i berättarsläkt och har skrivit hela livet?. Camilla är bosatt i Gävle. Kvinnohuset är hennes debutroman.



Mitt betyg: 
 En stark trea blir det för denna egentligen hemska bok, handlingen är jobbig som alltid när det handlar om misshandel på kvinnor och barn men samtidigt är det en bok som väcker hopp om att det finns människor som orkar bry sig och som offrar allt för att hjälpa dom som har det svårt. Jag tycker om personskildringarna och rekommenderar boken.

fredag, maj 18, 2012

Möt familjens senaste tillskott

Efter att vi förlorat Otto var vi sugna på ett större djur och vi enades om att en Kanin vore det perfekta djuret fram till den dag vi är redo att skaffa hund. Så efter att ha funderat och diskuterat oss fram till beslutet så började jag söka på Blocket främst efter bur men hade turen att billigt kunna köpa både Kanin och all utrustning. Grålle som snart blir tre år flyttade in hos oss för en månad sen och vi håller fortfarande på att lära känna varandra. Bäst trivs han under våra sängar men för varje dag som går blir han lite tamare. Eller nu ljög jag allra bäst är att vara ute i koppel och få känna gräs och grus under tassarna då trivs han, det märks redan när man sätter på selen att han blir lugnare.
Det är så skoj med ett djur som är ute i lägenheten hela tiden vi är hemma istället för en hamster som man har i buren mestadels av tiden iaf om hamstern är Otto-utbrytarkungen som alltid skulle ut ur hagen vi hade till honom. Fast jag saknar fortfarande Otto och skulle gärna ha en hamster med men nu håller vi oss till ett djur i taget.
Välkommen till familjen Grålle (eller Gråbo som jag kallar honom).

Short Girls - Bich Minh Nguyen

Baksidetext från Boktipset.se
Bild från Adlibris.se

The authentic and compassionate first novel about two sisters from the author of the acclaimed memoir "Stealing Buddha's Dinner"
Called "A writer to watch, a tremendous talent" by the "Chicago Tribune," Bich Minh Nguyen makes her fiction debut with the deeply moving and entertaining story of two Vietnamese sisters. Aside from their petite stature, Van and Linny Luong couldn't be more different. Diligent, unassuming Van works as an immigration lawyer in the Michigan suburbs where she resides with her handsome, Chinese-American lawyer husband. Beautiful, fashionable Linny lives in Chicago and has drifted into an affair with a married man. When Van's picture-perfect marriage collapses and Linny finds herself grappling to escape her dead-end life, the long-estranged sisters are unable to confide in one another- until their eccentric inventor father calls them back home to the Vietnamese American community they fled long ago.


Mitt betyg:
En av få böcker jag läst på engelska men det var en lättläst bok så det var inga problem med språket (jag kan engelska men tenderar att sluta läsa om boken inte är tillräckligt intressant eller om språket är för jobbigt just när det är böcker på engelska). Boken var väl ingen kioskvältare men den var inte dålig en vanlig bok helt enkelt jag tyckt om den men den lär inte lämna några större spår efter sig.

Vi måste prata om Kevin - Lionel Shriver

Bild och baksidetext från Boktipset.se

Belönad med Orange Prize, Storbritanniens främsta pris för kvinnlig skönlitteratur
Kevin Khatchadourian verkar vara ett alldeles vanligt barn. Han är välskapt och till synes normalbegåvad, och hans pappa Franklin är överlycklig över att ha fått en son.
Det är bara hans mamma Eva som tycker att något verkar vara fel. Varför är han så sluten, varför verkar han vara så full av undertryckt vrede? Gång på gång är Kevin inblandad i underliga "olyckor". Eva blir med tiden nästan rädd för sin son och känner sig främmande inför detta barn som verkar omöjligt att komma inpå livet.

Trots att hon känner att det är fult av en mor att känna så för sitt barn försöker hon diskutera sina misstankar om Kevin med sin man och andra i sin närhet, men möter bara oförstående.
När Eva till slut får rätt sker det på ett fruktansvärt sätt: Kevin skjuter ihjäl sju av sina skolkamrater och två anställda.

I en rad brev, som tillsammans utgör romanen, skriver Eva brev till Franklin, den make hon inte längre lever med. Hon försöker reda ut deras skuld i det som hänt, försöker förstå hur det kunde gå så långt och om det finns något sätt att försonas med det som skett.

Vi måste prata om Kevin är en stark och gripande historia som ställer frågor om de avgrunder som kan finnas bakom till synes perfekta familjefasader. Boken blev en bästsäljare både i USA och i Storbritannien, och har sålts till flera länder.

Originalets titel: We need to talk about Kevin
Översättning av Cajsa Mitchell
Omslag av Sara Rapp Acedo
  
Mitt betyg
Det tog lång tid för mig att komma in i boken och jag blev arg många gånger på att ingen lyssnar på mamman som verkligen skriker efter hjälp åt sin son. Det är en gripande berättelse och den berättar en historia som skulle kunnat vara en sann historia om någons liv. Läsvärd och vad du än gör sluta inte läsa om du tycker den är jobbig i början för den tar sig och blir bättre.