måndag, februari 25, 2013

Pennskaftet - Elin Wägner

Bild och baksidetext från Boktipset.se

Elin Wägner (18821949) var under första hälften av 1900-talet en av Sveriges ledande romanförfattare. Till hennes viktigaste verk hör förutom Pennskaftet romaner som Åsa-Hanna, Dialogen fortsätter och Vinden vände bladen. Elin Wägner började sin bana som journalist och drogs snart in i kampen för kvinnlig rösträtt. Det feministiska engagemanget präglar hela hennes produktion och kombineras i den unika pamfletten Väckarklocka med både pacifism och en ovanligt tidig miljömedvetenhet. Hon invaldes i Svenska Akademien 1944.

Romanen Pennskaftet (1910) ger en oöverträffad inblick i arbetet för kvinnlig rösträtt. Kring Pennskaftet, den unga kvinnliga journalisten, och gruppen med rösträttsaktivister aktualiseras en rad frågor om kvinnornas situation i det dåtida samhället. Slagfärdigt och tankeväckande diskuteras här inte bara yrkesarbete och ekonomisk självständighet, politisk aktivism och social gemenskap utan också frågor som rör moral, erotik och kärlek. Introduktion av akademiledamoten Horace Engdahl. Kommentarer och ordförklaringar av Helena Forsås-Scott.

Mitt betyg:
 En stark trea, berättelsen är intressant och det är spännande att läsa om kvinnokampen för rösträtt och livet för kvinnorna i början av 1900-talet men jag vet inte om jag varit ovanligt trött eller om det var sättet boken var skriven på som gjorde att jag somnade varje gång jag läste trotts att jag ville läsa mer...

söndag, februari 17, 2013

Huset vid havets slut - Elly Griffiths

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Den tredje boken i serien om arkeologen Ruth Galloway och kommissarie Nelson

Ruth Galloway har precis börjat jobba igen efter föräldraledigheten och kämpar för att få ihop vardagen med arbete och barn. Och när man i det lilla samhället Broughton Sea?s End hittar benen efter sex döda män i en grotta på stranden, kallas Ruth omedelbart till platsen. När Ruth daterar benen till tiden för andra världskriget riskerar samtidigt en gammal välbevarad hemlighet att avslöjas som tar heder och ära av några av de män som anses ha gjort stora insatser för sin bygd och sitt land under kriget. Det är inte många som var med på den tiden som ännu är i livet. Men när en tysk journalist plötsligt mördas inser Ruth och Nelson att det fortfarande finns människor som är villiga att döda för att sanningen inte skall komma fram. Ju fler ledtrådar polisen finner, desto mer komplicerad ter sig sanningen. Vad är Projekt Lucifer och vad vet familjen som är bosatt i det stora huset vid havets slut, om det som hände för sextio år sedan? Huset vid havets slut är Elly Griffiths tredje bok i kriminalromanserien med arkeologen Ruth Galloway som huvudperson och som utspelar sig på den engelska Norfolk-kusten, med sina ödsliga saltängarna där Ruth Galloway valt att bo, och med de små vindpinade samhällena längs kusten som eroderar bort i allt högre hastighet.

Mitt betyg:
 Åh vad jag gillar Elly Griffiths böcker, dom är i och för sig lättlästa så man läser ut en bok på någon/några dagar men jag gillar upplägget av boken, att det aldrig finns någon given "mördare" utan att man hinner med att gissa på flera av det karaktärer som finns med i boken innan mördaren avslöjas.

onsdag, februari 13, 2013

Gammalt farsdagskort jag hittade i utkast mappen.


Hittade gammal skåpmat som jag gjort till Skrotboken för läääänge sedan men inte visat här.

Smaken - Muriel Barbery

Bild och baksidetext kommer från Boktipset.se
"En bortglömd smak som ligger förborgad någonstans i mitt innersta ... Jag söker utan att finna."

I hjärtat av Paris, i samma flotta fastighet där Igelkottens elegans utspelar sig, ligger världens främste gastronomikritiker för döden. Pierre Arthens vördad av vissa, avskydd av många har i åratal tyranniserat världens mest högaktade köksmästare och fällt domar över deras skapelser, styrt över deras öden med ett penndrag, godtyckligt byggt upp och ödelagt deras anseenden. Men nu, under dessa sista timmar, söker han desperat efter en speciell smak, det där sublima han en gång upplevt och aldrig glömt. Smaken framför alla andra.

Muriel Barbery är fransyska född 1969 i Casablanca, Marocko. Hon är författare och filosofilärare. Hon skrev boksuccn Igelkottens elegans och är numera författare på heltid. För närvarande arbetar hon med sin tredje roman.

Mitt betyg:
Blev besviken på denna bok, kanske hade jag för höga förväntningar efter att ha läst Igelkottens elegans som jag genast föll för, kanske är det mitt icke existerande matintresse som är problemet jag kan inte se tjusningen i mat på det sätt det beskrivs i boken. Hur som helst så passade boken inte mig men jag gillar trots det sättet som Muriel skriver på så jag kommer ge hennes kommande böcker en chans dom med.

måndag, februari 11, 2013

Vinn en bok

Inne hos Lingonhjärta kan man vinna en bok för att fira att bloggen fyller 2 år (nu vill jag ju egentligen inte att fler är med och tävlar då mina chanser att vinna i det fallet minskar)
Fram till 23:59 på alla hjärtans dag har ni på er att ta en lott.

lördag, februari 09, 2013

Jorden runt på 80 dagar - Jules Verne

Bild och baksidetext kommer från Boktipset.se
När den excentriske Phileas Fogg slår vad om att han kan åka jorden runt på 80 dagar tror vännerna på Reformklubben att han har blivit galen. För att bevisa att han har rätt ger sig gentlemannen iväg med sin betjänt Passepartout på den farofyllda resan. Det bliren hård kamp mot klockan och de råkar ut för många äventyr. Allt ser ut att gå bra men ändå verkar det som om Phileas Fogg och Passepartout ska förlora vadet på grund av ett enda litet misstag...






Mitt betyg:
 På håret att det inte blev en tvåa, det var inte min typ av historia utan jag tyckte den var ganska tråkig men den tog sig mot slutet och jag är glad att jag orkade läsa hela och inte gav upp halvvägs.

onsdag, februari 06, 2013

Buddenbrooks - Thomas Manns

Bild och baksidetext från boktipset.se
Denna bok kommer att växa med tiden och bli läst av generationer?, skrev en tysk recensent när Thomas Manns debutroman Buddenbrooks kom ut 1901. Boken erövrade världen och bidrog starkt till att Thomas Mann tilldelades nobelpriset 1929.
     Romanen skildrar en familjs utveckling under fyra generationer från köpmän till konstnärer. Den utspelas i Lbeck, den gamla hansastaden, som här lever upp med sin hamn, sina gator, torg och idylliska omgivningar.
     Thomas Mann härstammade själv från en gammal köpmanssläkt i Lbeck och hans roman bygger i stor utsträckning på hans egna upplevelser. Den smärtsamma slitning som han hade känt inom sig mellan faderns trygga borgerlighet och moderns konstnärstemperament speglas i bokens konflikt mellan livskraftiga vardagsmänniskor och ömtåliga konstnärsnaturer.
     Därför är Buddenbrooks  också mycket mer än en berättelse om en högborgerlig släkts öden. Den är liksom Thomas Manns hela författarskap ett slags andlig självbiografi.
     Nu kommer detta mästerverk i en efterlängtad ny svensk översättning. En av höstens stora litterära händelser!

Mitt betyg:
 Det tog ett tag innan jag kom in i boken men sen fångade den mig det finns många livsöden som boken berättar om och som berör. Visst är de jobbigt att som kvinna av idag försöka förstå hur lite du som kvinna hade att säga till om, dina manliga släktingar kan köra över dig helt.