söndag, april 28, 2013

Glada hälsningar från Missångerträsk - Martina Haag

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Stockholm. Nadja har längtat efter barn i hela sitt liv, men inte träffat den rätte. Men nu, när hon närmar sig 45 och fortfarande är barnlös singel så bestämmer hon sig för att göra någonting åt saken. Kosta vad det kosta vill.
Missångerträsk. Lotta har fått nog. Hon och Magnus har inte legat med varandra på över ett år. Nu ska de åka till Paris och ta in på hotell, rädda äktenskapet och prova alla former av sex som de inte har testat hittills.
Två systrar, en innerstadsstockholmstjej och en småbarnsmamma i Lappland gör en hemlig överenskommelse om att hjälpa varandra. Men det går inte riktigt som de har tänkt sig.
Glada hälsningar från Missångerträsk är en varm och rolig bok om hur livet kan ta oväntade vändningar.

Mitt betyg:
Boken är helt ok lite jobbigt pinsam ibland när allt kör ihop sig men helt ok till sista raden då blev jag lite sur så får man inte sluta en bok alt. det måste komma en fortsättning, har jag lärt känna karaktärerna i boken vill jag ju veta hur det blir nu inte sluta så. Men vill man ha en lättläst/lättlyssnad feelgood roman är den helt okej.

Uppläsare: Martina Haag

Spinnsidan - Marianne Cederwall

Bild och baksidetext kommer från Boktipset.se

Tänk att det ska behöva hända så mycket i den lilla fridsamma socknen Kajpe Kviar! Väninnorna Mirjam och Hervor har tänkt sig en lugn vår innan de beger sig till USA, men då har de inte räknat med Styggan. Den giriga Kajsa, som hon egentligen heter, har flyttat in i grannhuset med sin fosterson Emanuel och tar för sig på olika sätt i byn. Hon påstår sig dessutom vara medium, men Hervor konstaterar snart att hon är en riktig bluff-häxa! Inte tar hon något vidare hand om Emanuel heller, smutsig och hungrig springer han ensam omkring i gårdarna. Mirjam och Hervor tar honom under sina vingar och börjar smida planer på hur de ska ta itu med Styggan.
Mirjam bestämmer sig för att använda sina mediala gåvor på bästa sätt. Den första som behöver hennes tjänster är Bosse, en man som blivit fullständigt utmanövrerad av sin fru. Mirjam affirmerar skit under naglarna och rinnande mascara på hans eleganta hustru, men tankekraften visar sig ha mycket mer kraft än så.
I granngården bor Sylve, som efter olyckan några år tidigare inte minns vare sig sitt frieri till Mirjam eller den hemlighet hon var tvungen att delge honom. Nu umgås han alltmer med polisen Camilla och Mirjam känner sig både lite orolig och omotiverat svartsjuk. Men kärleken tar sina egna vägar och dyker oväntad upp i Mirjams liv. Spinnsidan är den tredje fristående boken om läkaren Mirjam och hennes vapendragare och raka motsats Hervor.

Mitt Betyg:
Vad ska jag säga jag fortsätter sträcklyssna igenom Marianne Cederwalls böcker och berörs av de boende i Kaijpe Kviar. Jag tycker om stämningen i boken och Susanne Alfvengrens gotlänska uppläsning är njutningsfull att lyssna på.

Uppläsare: Susanne Alfvengren, Gun Olofsson

Grattis Farmor



  Idag fyller min älskade farmor 90 år, tänk att hon är 90 det är helt otroligt. Jag och familjen gratulerar bla med detta kort som jag gjort både till farmor men även till Wild Orchid Challenge tävling där man skulle använda garn (twine), det ska också finnas något på bidraget som går att köpa hos Wild Orchid och det är blommorna som finns här.

tisdag, april 23, 2013

X2000 Filosofisa noveller - Torbjörn Tännsjö

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Berättelser med ett filosofiskt grundtema som utspelar sig på ett eller kring ett X2000-tåg. Hur fri är man egentligen som spårbunden? Och vad är frihet? Ett spännande, lättillgängligt, filosofiskt läsäventyr som föder tankar kring livets stora frågor.









Mitt betyg:
 Egentligen inte alls en bok jag brukar läsa men i och med A-Ö utmaningen så blev det till att leta efter en bok på X och det finns inte så många :) Det är en helt ok bok som ger en del att tänka på och att bearbeta efter att man läst den, det är intressant att fundera kring problemen som de passagerare man följer hamnar i.

måndag, april 22, 2013

Svartvintern - Marianne Cederwall

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Svartvintern är en fristående fortsättning på Marianne Cedervalls spännande och uppmärksammade debutroman Svinhugg.

Byborna i Kuivalihavaara har förberett sig på en vinter i lugn och ro, som vanligt. Älgjakten är över, lingon och andra bär är plockade och nu kan man i lugn och ro gå i ide, det vill säga ägna sig åt studiecirklar, postkodlotteriet och snöskottning.

Men när ett homosexuellt par flyttar in i byn, och dessutom planerar att öppa upp ett spa, blir det allt annat än lugnt. Att komma till byn och inte vara som alla andra är inte nådigt. Mirjam och Hervor får rycka till undsättning på sitt vis. Mirjam som hela tiden försöker hålla emot, når en point of no return när till och med Hervor blir utsatt för hot. Nu måste hon ge efter. Det finns ingen återvändo.

Marianne Cedervall blandar ond bråd död och magiskt tänkande med värme och humor på sitt alldeles egna sätt. Resultatet blir en riktig sträckläsare full av händelser som lockar till skratt.

Mitt betyg:
 Precis som första boken tycker jag berättelsen är spännande och bra berättad jag tycker det är så mysigt att krypa upp i soffhörnan och lyssna på dessa ljudböcker.

Uppläsare: Susanne Alfvengen, Gun Olofsson

torsdag, april 18, 2013

Bokhandelsblues - Jen Campbell



Den som säger att det inte finns några dumma frågor har aldrig träffat någon som letar efter en ny bok av Anne Frank, George Orwells 1986 eller Enid Blytons skildring av en knarkarkvart.
Och då kommer ändå ovanstående exempel från de minst korkade kunderna i den här boken. Följ med på en absurd, skrattretande, frusterande och vansinnig tur i bokhandelsvardagen.
Här finns människor som istället för böcker vill ha barnpassning, någon som står i kö åt dom på posten, kortspelssällskap, mjölk eller skruvmejslar. Möt också bedragare, hälare, missförstådda författare, smygnazister och kunden som bryter samman när boken hon tagit ledigt från jobbet för att läsa inte finns i lager.
"Jag läste en bok på sextiotalet. Jag kommer inte ihåg författaren eller titeln. Men den var grön och den fick mig att skratta. Vet du vilken jag menar?"...

Mitt betyg:
Rolig och underhållande bok som innehåller små citat från kunder/bokhandelsbiträden som gör att man börjar undra vilka som går in i bokhandeln och frågar om dessa saker, eller gör de uttalanden de gör.

Wallflower - Stephen Chbosky

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Boken bakom filmen The Perks of Being a Wallflower
"Det är nåt visst med honom, eller hur?"
Bob nickade. Sen sa Patrick nåt som jag nog aldrig kommer att glömma: "Han är en wallflower. Han står och tittar på."
Jag visste inte att andra människor tänkte saker om mig. Jag visste inte att de iakttog mig. Jag satt på golvet mitt emellan Sam och Patrick i en källare på min första riktiga fest, och jag kom ihåg att Sam hade presenterat mig för Bob som sin kompis.
Bob höjde sitt glas och bad alla att göra detsamma.
"Skål för Charlie." Och hela gänget sa: "Skål för Charlie."
Jag vet inte varför de gjorde det, men det betydde mycket för mig att de gjorde det. Särskilt Sam. Särskilt hon.Under sitt första år i high school går Charlie från att iaktta till att delta. Med naiv skärpa beskriver han utvecklingen från ensamhet till vänskap, förälskelse och sexuella irrfärder. Från förträngning till förlamande insikt.Wallflower (The Perks of Being a Wallflower) har sålts i över en miljon exemplar i USA och toppat New York Times Bestsellers List. Stephen Chbosky har även skrivit manuset till filmatiseringen av boken. Filmen The Perks of Being a Wallflower har tilldelats ett flertal stora filmpriser och fängslat biobesökare världen över (utk. på dvd i Sverige 2013).

Mitt betyg:
 Väldigt lättläst bok men ändå bra och underhållande, jag sträckläste i stort sätt hela boken, den är lättläst eftersom den är skriven i brevform, breven är skrivna av Charlie till okänd mottagare och berättar om Charlies liv under hans första år på high school.

tisdag, april 16, 2013

Pesten - Albert Camus

Bild och baksidetext från Boktipset.se

Med råttorna kommer pesten, och Oran i Nordafrika blir en stad i belägringstillstånd. Isolerade från omvärlden är invånarna utlämnade åt varandra och åt skräcken. Men en liten grupp, med läkaren Bernard Rieux i spetsen, tar upp kampen mot pestens härjningar. Hans skildring av det sega motståndet mot lidande och död är en ständigt aktuell berättelse om människans förhållande till det onda; om underkastelse och feghet, om ansvar och mod, och om solidariteten som en revolt mot tillvarons meningslöshet. Pesten är Nobelpristagaren Albert Camus största roman och ett av den moderna världslitteraturens mest betydande verk. Albert Camus föddes 1913 i Alger och avled i en bilolycka 1960. Delfinserien har i mer än trettio år stått för kvalitativ pocketutgivning. Idag består serien av moderna klassiker av internationellt snitt.

Mitt betyg:
 Det var nära att jag gav upp denna bok men jag gav den en sista chans och den blev bättre så betyget blir en trea, det var svårt att komma in i boken och det var först efter nästan halva boken som läsandet flöt mycket upprepningar av sjukdomsförloppet som gjorde boken lite långtråkig bitvis.

måndag, april 15, 2013

Anmäld till Scrapträff

Ja efter att ha scrappat i snart 10 år tyckte jag det var dags och träffen äger rum om cirka ett år men jag hoppas och tror att jag är lika förväntansfull då som nu. Läs mer om sveriges största scrap- och pärlträff i Stockholm Scrap- and Pearls blogg. Jag är anmäld till lördagen vilka kommer jag träffa på där?

söndag, april 14, 2013

Anything but square

Nästa utmaning jag tog mig an inne hos YouDo var att skapa något som inte var fyrkantigt jag gjorde ett kort format som en stjärna.


Färgutmaning

Inne på YouDo´s blogg har det varit påskcrop (ok det är några timmar kvar innan den är slut)
första utmaningen jag gjorde ett bidrag till var färgutmaningen.
Utmaningen gick ut på att skapa med dessa färger


















Mitt bidrag är en altrad äggkartong ( Marabou sålde äggkartonger med chokladägg i till påsk och en sådan har jag altrat) tanken är att jag ska virka ägg till kartongen och sen ge bort den i present till ett barn i vår närhet.

lördag, april 13, 2013

Svinhugg - Marianne Cedervall


Två kvinnor sitter i ett gammalt kapell på Gotland och firar med champagne och snittar. Det är den jordnära Mirjam, läkaren som nyligen återvänt till sin hemö efter många års frånvaro, och hennes väninna och raka motsats, Hervor. De säger sig fira namnsdagar, men det är inte hela sanningen...

Ivrigt påhejad av Hervor har Mirjam använt sig av tankens kraft och lite annan kvinnlig list för att försöka hämnas på de män som en gång gjorde henne mycket illa och bidrog till att hennes dotter vände sig ifrån henne. Det blir en dramatisk sommar i den lilla gotländska byn Kajpekviar när tre män dör med bara några veckors mellanrum.

"Svinhugg" är en varm och rolig berättelse om vänskap, hämnd och uppgörelse som går rätt in i hjärtat.

Mitt betyg:
 En fängslande bok som fångade mig direkt, mycket kan bero på uppläsarna som läste boken på gotländska och norrländska vilket gjorde upplevelsen av lyssnandet total, det kändes som man var där. Berättelsen är en blandning av feelgood och deckare lite mysdeckare kanske man kan kalla det.

Uppläsare: Gun Olofsson och Susanne Alfvengren.

En tesked jord och hav - Dina Nayeri

I en liten by i norra Iran bor 11-åriga Saba Hafezi och hennes tvillingsyster Matab i början av 80-talet. Deras största intresse är Amerika. De gör listor med engelska ord, samlar på illegala Life-tidningar, insmugglade band med tv-serier och pop-musik. Så när Sabas mamma och syster försvinner och lämnar henne och pappan ensamma i Iran är Saba övertygad om att de har flyttat till USA utan henne.
Förtvivlad längtar hon efter dem och efter det västerländska liv hon tror har förvägrats henne. Men hennes föräldrar har lärt henne att ” hela livet står skrivet i blodet” och att tvillingar lever samma liv, även om de är åtskilda av jord och hav.
Medan vi får följa Sabas uppväxt, föreställer sig Saba hur hennes syster upplever den västerländska versionen av hennes liv. Men där Sabas värld innehåller begränsningarna och brutaliteten under det islamistiska styret har hennes syster en frihet och kontroll som hon själv bara kan drömma om.

En tesked jord och hav är fylld med färgstarka karaktärer och har en suggestiv berättarröst som blandar rytmen från traditionell iransk berättarkonst med modern västerländsk prosa.

"Romanhandlingen är skickligt komponerad, upphängd på tvära kast och svåra valsituationer. Olika berättarröster bryts mot varandra och spänningen hålls hela tiden vid liv. Under tiden förmedlas en skrämmande bild av diktaturens grymhet. Romanen är lättläst och den svenska språkdräkten övertygar."
- BTJ, lektör Anders Sjöbohm

Mitt betyg:
 En helt ok bok men det tog ett tag innan jag fastnade för boken och började tycka att den var så kul att läsa att jag bara ville läsa mer. Det som berör mig mest med boken är de övergrepp som sker mot dom som inte följer de regler som gäller enligt det islamistiska styret och de övergrepp som sker mot Saba samtidigt är det intressant att lära sig lite mer om hur det var/är att leva under en sträng regim. Läsvärd helt klart.


 

söndag, april 07, 2013

En man som heter Ove - Fredrik Backman

Bild och baksidetext från boktipset.se

En roman om kärlek, ordentliga verktyg och vikten av att alltid köra Saab

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid. Det är en underhållande feel good-berättelse i samma anda som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och filmen Livet från den ljusa sidan.



Bokens uppläsare är: Torsten Wahlund

Mitt betyg:

Jag trodde jag skulle ge boken ett lägre betyg men det var dom första kapitlen det sen fångade Ove även mig i sitt nät. Han som var sååå jobbig första två kapitlena började väcka någon form av förståelse hos mig och till sist så var han som en äldre släkting som lite bittert har sina åsikter som han anser är de enda rätta, fast min favorit är grannen Parvaneh som vågar utmana Oves gnällande och få hans hjärta att öppna sig för grannarna.

tisdag, april 02, 2013

Femtio nyanser av honom - E L James

Bild och "baksidetext" från boktipset.se

Romantisk, befriande och fullkomligt beroendeframkallande.

När litteraturstudenten Anastasia Steele intervjuar den framgångsrike vd:n Christian Grey blir hon helt tagen - han är ursnygg, men skrämmande. Övertygad om att hon inte kommer att träffa Grey igen gör hon allt för att glömma honom, tills han en dag dyker upp på hennes jobb och bjuder ut henne.
Den naiva och oskuldsfulla Ana blir förskräckt när hon inser hur mycket hon vill ha Christian, och när han varnar henne för att komma honom nära blir hon bara mer intresserad.
Men Christian Grey är ingen vanlig man - stormrik, passionerad och kontrollerande, med mörka hemligheter som döljs bakom den perfekta ytan. Snart upptäcker Ana mer än hon någonsin kunnat ana om sina egna begär, och allt det Grey gömmer för omvärlden ...

E L James trilogi slog ner som en bomb när den publicerades. Efter bara sex veckor i bokhandeln hade 10 miljoner böcker sålts i USA och succn fortsätter utomlands där 37 länder har köpt rättigheterna. Dessutom ska böckerna filmatiseras.

"Utan tvivel kommer kvinnor att diskutera den under år framöver. The Telegraph

Uppläsare: Julia Dufvenius

Mitt betyg:
 Den här boken tilltalar mig inte alls varken språket, handlingen eller persongalleriet. Helt ärligt orkade jag inte ens lyssna klart på hela boken vilket inte hör till vanligheterna.


Jane Eyre - Charlotte Br ontë

Bild och baksidetext från Boktipset.se
"Läsare, om du inte ännu upptäckt den unika röst som finns hos Charlotte Brontës Jane Eyre, så har du ett alldeles särskilt nöje framför dig." Joyce Carol Oates
Jane Eyre, ärCharlotte Brontës mest älskade och lästa roman. Skildringen av den unga flickan Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle mr Rochester och hans dunkla hemlighet är sedan länge en klassiker. Det har skrivits spaltmeter om romanen, och utifrån vitt skilda motiv: feminism, religion, symbolism, kärlek, passion, natur, barn, sociala frågor och så vidare. Generation efter generation har levt med, gråtit med, skrattat med den unga flickan Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg fram till ett självständigt liv.
Redan när Jane Eyre utkom 1847 blev den en storartad framgång. Genom sin passionerade och uppriktiga skildring av en älskande kvinnas strävan efter självständighet och likaberättigande utgör romanen en milstolpe i kvinnoskildringarnas historia och har under åren kommit ut i flera utgåvor, samt filmatiserats. Jane Eyre är en både skarpsinnig och romantisk berättelse om kärlek men den är också ett försvar för kvinnans rätt till lika värde.
Jane Eyre kom i nyöversättning 1999 av Gun-Britt Sundström, en lysande översättning som ligger till grund för denna nyutgivning i pocket.
Ljudbok uppläsare är: Katarina Ewerlöf

Mitt betyg:
 Jag tycker om språket och historien mycket, det är ett nyanserat språk som tilltalar mig och miljöer och karaktärer beskrivs på ett sätt som gör att man känner att man är där och tittar in i deras liv. Att bokens uppläsare är Katarina Ewerlöf är ett stort + i kanten för hon kan verkligen fånga ens intresse med sitt sätt att läsa.

Drömbokhandeln - Laurence Cossé



Den före detta vagabonden Ivan och den italienska arvtagerskan Francesca öppnar en minst sagt ovanlig bokhandel, där deras litterära drömmar kan få fritt spelrum. De gör uppror mot bästsäljarhysterin genom att bara erbjuda bra romaner: ett stort antal litterära mästerverk har valts ut av en topphemlig kommitt bestående av likasinnade litteraturkännare. Till Ivans och Francescas förvåning visar sig drömbokhandeln bli en succ. Men då börjar också problemen. De utsätts för anonyma hot och giftiga kommentarer om bokhandeln på internet, men när tre av de åtta medlemmarna i den hemliga urvalskommittn blir attackerade, bestämmer de sig för att kontakta polisen. En efter en faller de olycksbådande pusselbitarna på plats och det blir alltmer tydligt att Ivans och Francescas drömmar kommer att bemötas med småaktighet, avundsjuka och våld.
Laurence Coss är fransyska, född 1950. Innan hon började skriva på heltid arbetade hon som journalist, litteratur kritiker och radioproducent. Hon har skrivit ett tiotal romaner, en novellsamling och en teaterpjäs.


Mitt betyg:
Jag föll för omslaget och titeln och hade nog aningen för höga förhoppningar på boken, den var helt okej men ingen höjdarbok men jag älskar fortfarande bokens utseende. Jag kan irritera mig på vissa av hoten och attackerna som förekommer i boken och trots att jag vet att det förekommer även irl så tycker jag det är så onödigt att genom hot och attentat förstöra för någon annan. Karaktärerna i boken är lite luddiga inga som fastnar och berör mig något direkt.