fredag, augusti 15, 2014

Små solfåglar långt borta - Christie Watson

Bild och baksidetext från Boktipset.se
12-åriga Blessing och hennes storebror Ezikiel avgudar sin högröstade far och sin glamorösa mama och njuter av ett bekvämt liv i Lagos. Men allt ändras radikalt den dagen mama hittar far ovanpå en annan kvinna. Mama, Blessing och Ezikiel tvingas lämna allt och flytta till en liten by i Nigerdeltat där Blessings mormor och morfar bor. Här råder brist på det mesta och allt är annorlunda: toalett och kylskåp finns inte alls, att få gå i skolan är ingen självklarhet och de måste byta religion. Från att ha varit kristna blir de nu muslimer. Genom Blessings ögon får vi följa hur familjen trots uppbrott och svårigheter försöker hålla ihop och bygga ett nytt liv i denna främmande och konfliktfyllda del av Nigeria.

"Små solfåglar långt borta" är en fantastisk, rolig, vacker och sorglig berättelse som vunnit Costa First Novel Award 2011, ett av Storbritanniens finaste debutantpris.

"Den här boken var en enhällig vinnare. Läsbarhet och litterär kvalitet går hand i hand i den här sprakande juvelen till roman."
Juryutlåtande, Costa First Novel Award 2011

Mitt betyg:
 En väldigt stark fyra som snuddar vid en femma blir det i betyg för denna bok, en så fantastiskt skriven bok om livet i Nigerdeltat om oroligheter, lycka, olycka och livet i allmänhet om att komma från ett liv i rikedom och hamna i ett liv där mat och pengar är en bristvara och där bara ett av barnen kan fortsätta skolan. Boken berör och ger hopp jag önskar alla läser denna bok det är en läsupplevelse som inger hopp trots att allt ser svart ut.

Christies hemsida

Inga kommentarer :