fredag, maj 18, 2012

Vi måste prata om Kevin - Lionel Shriver

Bild och baksidetext från Boktipset.se

Belönad med Orange Prize, Storbritanniens främsta pris för kvinnlig skönlitteratur
Kevin Khatchadourian verkar vara ett alldeles vanligt barn. Han är välskapt och till synes normalbegåvad, och hans pappa Franklin är överlycklig över att ha fått en son.
Det är bara hans mamma Eva som tycker att något verkar vara fel. Varför är han så sluten, varför verkar han vara så full av undertryckt vrede? Gång på gång är Kevin inblandad i underliga "olyckor". Eva blir med tiden nästan rädd för sin son och känner sig främmande inför detta barn som verkar omöjligt att komma inpå livet.

Trots att hon känner att det är fult av en mor att känna så för sitt barn försöker hon diskutera sina misstankar om Kevin med sin man och andra i sin närhet, men möter bara oförstående.
När Eva till slut får rätt sker det på ett fruktansvärt sätt: Kevin skjuter ihjäl sju av sina skolkamrater och två anställda.

I en rad brev, som tillsammans utgör romanen, skriver Eva brev till Franklin, den make hon inte längre lever med. Hon försöker reda ut deras skuld i det som hänt, försöker förstå hur det kunde gå så långt och om det finns något sätt att försonas med det som skett.

Vi måste prata om Kevin är en stark och gripande historia som ställer frågor om de avgrunder som kan finnas bakom till synes perfekta familjefasader. Boken blev en bästsäljare både i USA och i Storbritannien, och har sålts till flera länder.

Originalets titel: We need to talk about Kevin
Översättning av Cajsa Mitchell
Omslag av Sara Rapp Acedo
  
Mitt betyg
Det tog lång tid för mig att komma in i boken och jag blev arg många gånger på att ingen lyssnar på mamman som verkligen skriker efter hjälp åt sin son. Det är en gripande berättelse och den berättar en historia som skulle kunnat vara en sann historia om någons liv. Läsvärd och vad du än gör sluta inte läsa om du tycker den är jobbig i början för den tar sig och blir bättre.

Inga kommentarer :