torsdag, januari 17, 2013

Flickan under jorden -Elly Griffiths

Bild och "baksidetext" från boktipset.se

I sumpmarken utanför King's Lynn i Norfolk hittar polisen människoben. Man misstänker att det är kvarlevorna efter Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan, och kallar in arkeologen och benexperten Ruth Galloway. Det kommer att förändra hennes liv för alltid.

Den överviktiga Ruth Galloway närmar sig fyrtio och har försonats med tanken på att hon kommer att vara singel resten av livet. Hon bor ensam med katterna och radion som enda sällskap och föreläser på universitetet. När Ruth undersöker benen visar det sig, till kriminalkommissarie Harry Nelsons besvikelse, att benen är mer än tusen år gamla.

Ända sedan Lucy kidnappades har Nelson fått mystiska brev som innehåller referenser till rituella offer. När ännu en flicka försvinner och Nelson får ett nytt brev ber han Ruth om hjälp med att tolka breven. Samtidigt som Nelson och Ruth närmar sig varandra visar det sig att Ruth svävar i livsfara för att hon hjälper polisen. Jakten på kidnapparen blir en kamp mot klockan för både den försvunna flickan och Ruth själv.

Elly Griffiths debut som kriminalförfattare är en spännande berättelse med huvudpersoner som stannar hos läsaren långt efter sista sidans slut. Flickan under jorden är den första boken i serien om den färgstarka Ruth Galloway.

"Otroligt intressant kriminaldebut med en intelligent intrig. Rekommenderas varmt." (Literary Review)
"Arkeologi och brottsutredningar går ofta hand i hand i kriminalromaner eftersom båda innebär en jakt på sanningen. Flickan under jorden lyckas bättre än någon annan roman sammanfoga dessa teman ... Griffiths personskildringar är lika bra som hennes språk och jag väntar med spänning på nästa del i serien om Ruth Galloway." (Shotsmag)
"Flickan under jorden är en fängslande debut med huvudpersoner vars öden många kommer att vilja fortsätta följa. Elly Griffiths är en författare att hålla ögonen på." (Crime Squad, betyg 5 av 5)
"En ruskig kriminalberättelse ... levande skildringar av de vindpinade vidderna längs North Norfolks kust." (Eastern Daily Press)Mitt betyg:
En ny författare för mig och jag som brukar gilla deckare som kommer från förlaget Minataur kunde inte låta bli att läsa boken, boken är bra och jag tvekade länge för om det var en trea eller fyra i betyg, det blev en stark trea denna gång. Boken är spännande och man misstänker många olika personer innan upplösningen kommer (sånt gillar jag) ser fram emot att läsa nästa bok "Janusstenen" som jag lånade samtidigt nu när man känner huvudpersonerna så hoppas jag på samma spännande läsning.

Inga kommentarer :