måndag, maj 06, 2013

Hundpojken - Eva Hornung

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Pojken som uppfostrades av hundar.
Romotjka är fyra år och tvingas ta hand om sig själv. Mamman och hennes alkoholiserade pojkvän är försvunna. När maten i lägenheten är slut tar pojken sin tillflykt till Moskvas gator. Där stöter han på en hund, en alfatik, som lever med sin flock av vildhundar i källaren till en fallfärdig kyrka i utkanten av stan.

Romotjka överlever genom att dia tiken som han kallar Mamotjka. Och tack vare värmen från sina nya familjemedlemmar klarar han den kalla ryska vintern. Pojken uppfostras av hundarna och börjar härma deras beteende. Så småningom blir han något av en ledare för hundflocken. Men med tiden uppfylls han av en gnagande känsla av utanförskap, fången mellan två världar är han varken människa eller hund.

En dag upptas en ny pojke i hundgemenskapen. Han hittas dock av myndigheterna och placeras på ett hem för utsatta barn. Romotjka saknar sin förlorade "bror", söker upp honom på barnhemmet och blir själv omhändertagen. De bägge förvildade pojkarna blir snart föremål för ett par läkares stora intresse. Fortsättningen blir dramatisk och slutet tänkvärt och ödesmättat.

En psykologiskt tankeväckande skildring, en internationellt uppmärksammad bok som utkommer i femton länder.

"Berättelsen om att leva som hund, väcker frågan vad det är att leva som människa. Detta är en gripande och välskriven bok som dröjer sig kvar."

Mitt betyg:
 Jag brukar vanligtvis tycka om att läsa böcker om barnpsykologi och böcker som tar upp barn som far illa men jag vet inte vad det var med boken som inte fick mig att känna något, visst tyckte jag synd om Romotjka men boken kände inte helt trovärdig och det påverkar mitt betyg. Jag vill nog ha böcker som antingen är baserade på verkliga händelser eller som mer tar upp ämnet att hjälpa barn som haft jobbig uppväxt på ett eller annat sätt.

Inga kommentarer :