lördag, januari 03, 2015

Det här är inte mitt land - Kristian Lundberg

Bild och baksidetext från boktipset.se
Jag tycker att det börjar bli dags att samla sig till motstånd, komma in från förstäderna och återerövra människovärdet.
Så skriver Kristian Lundberg i förordet till sin bok Det här är inte mitt land. Mitt i livet har han insett att han inte längre kan hålla upp dikten som ett filter mellan sig själv och det samhälle som han lever i. Det är dags att ta bladet från munnen.
I Det här är inte mitt land reser Kristian Lundberg runt i det Sverige som har vänt de svagaste ryggen. Landet där desperata asylsökande trängs i fängelseliknande förvar och där de psyksjuka hänvisas till gatorna. Ett Sverige där människovärdet håller på att erodera och där solidariteten är satt på sparlåga.
Det här är inte mitt land är ett litterärt reportage som har samma känslomässiga styrka och sammanbitna vrede över ett kapsejsat folkhem som Lundbergs stora genombrottsroman Yarden. Det är en bok som vill förändra, som sätter foten i marken och säger att det räcker nu.

Mitt betyg:
 Jag ska genast erkänna att jag kommer lyssna på denna igen för jag har insett att jag sovit mer än jag trott när jag lyssnat för jag har missat vissa bitar av boken men det är en bra och intressant samhällsbeskrivning som berättar om ett Sverige vi/jag inte vill ha.

Uppläsare Kristian Lundberg

Inga kommentarer :