onsdag, februari 06, 2013

Buddenbrooks - Thomas Manns

Bild och baksidetext från boktipset.se
Denna bok kommer att växa med tiden och bli läst av generationer?, skrev en tysk recensent när Thomas Manns debutroman Buddenbrooks kom ut 1901. Boken erövrade världen och bidrog starkt till att Thomas Mann tilldelades nobelpriset 1929.
     Romanen skildrar en familjs utveckling under fyra generationer från köpmän till konstnärer. Den utspelas i Lbeck, den gamla hansastaden, som här lever upp med sin hamn, sina gator, torg och idylliska omgivningar.
     Thomas Mann härstammade själv från en gammal köpmanssläkt i Lbeck och hans roman bygger i stor utsträckning på hans egna upplevelser. Den smärtsamma slitning som han hade känt inom sig mellan faderns trygga borgerlighet och moderns konstnärstemperament speglas i bokens konflikt mellan livskraftiga vardagsmänniskor och ömtåliga konstnärsnaturer.
     Därför är Buddenbrooks  också mycket mer än en berättelse om en högborgerlig släkts öden. Den är liksom Thomas Manns hela författarskap ett slags andlig självbiografi.
     Nu kommer detta mästerverk i en efterlängtad ny svensk översättning. En av höstens stora litterära händelser!

Mitt betyg:
 Det tog ett tag innan jag kom in i boken men sen fångade den mig det finns många livsöden som boken berättar om och som berör. Visst är de jobbigt att som kvinna av idag försöka förstå hur lite du som kvinna hade att säga till om, dina manliga släktingar kan köra över dig helt.

Inga kommentarer :