torsdag, december 12, 2013

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz - Göran Rosenberg

Bild och baksidetext från Boktipset.se

"Om vägen till Auschwitz är ett helvete lika för alla är varje väg från Auschwitz ett mirakel för sig. Vägen från Auschwitz tar sig de mest skiftande banor och bryter av mot de mest oförutsägbara mål och genomkorsar de mest oväntade platser. De som befinner sig på vägen från Auschwitz är alla undantag, på samma sätt som varje väg från Auschwitz är ett undantag."
Om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden med den stora lastbilsfabriken har Göran Rosenberg skrivit en djupt personlig barndomsmemoar; om Platsen där ett litet barn sätter sina första ord på världen och gör den till sin, som också är Platsen där en ung man stiger av tåget en tidig augustikväll 1947 för att börja världen på nytt, som också blir Platsen där efterkrigstidens ljusa horisonter alltför snart förmörkas av skuggorna från Ldz, Auschwitz, Ravensbrck och Wöbbelin.

Mitt betyg:
Jag vill gilla boken och jag gillar verkligen grundberättelsen, historien är intressant och jag vill veta hur tiden efter kriget var för de drabbade som överlevt helvetet men det är något som saknas, något som gör att berättelsen inte griper tag i mig som den borde, något jag inte kan sätta fingret på men som tar udden ur läsupplevelsen. Med detta menar jag absolut inte att man ska strunta i att läsa boken utan ge den en chans det är den värd och boken blev bättre ju längre in i den man kom så betyget började på slutet krypa upp mot en stark trea.

Inga kommentarer :