lördag, april 12, 2014

Plats - Pija Lindenbaum

Bild och baksidetext från Boktipset.se
"Min plats är där borta längst till höger. Nu går jag genom rummet. Först det skarpa ljudet mot stengolvet. Stegen tystnar på den gröna mattan. Det är något som skaver i vänster sko."

Den omtyckta bilderboksskaparen Pija Lindenbaum debuterar som romanförfattare med en suggestiv kortroman om en medelålders kvinna på gränsen till nervsammanbrott.

Hon är en alldeles vanlig kvinna med kontorsarbete och man och ett vuxet barn som har hamnat i ett tillstånd där allt börjar kännas främmande. Vardagliga möten och situationer känns konstiga och påträngande. Så en dag lämnar hon hem och arbete och barrikaderar sig i en lånad lägenhet där hon skär av förbindelsen med omvärlden. Slänger mobiltelefon och dator.

Och så skaffar hon en hund.

Nu är det bara hon och hunden.

Pija Lindenbaums avskalade prosatext i korta scener skruvar sig in och ner i en historia som har en både komisk och gripande svärta.

Mitt betyg:
 Jag tycker om Pijas barnböcker mycket och blev därför nyfiken när jag snubblade över denna på biblioteket tyvärr är det inte alls min typ av bok, vet inte vad det är om det är de korta kapitlen eller om det är sättet hon skriver på något är det som gör att jag läser men inte tar till mig bokens innehåll. Det kan vara att det känns lite som man läser dikter när man läser kapitlen. Det är iaf en lättläst bok som man klämmer på ett par timmar.


Inga kommentarer :