torsdag, juli 03, 2014

Pojken i randig pyjamas - John Boyne

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Pojken i randig pyjamas börjar i Berlin 1942. Den nioårige Bruno kommer hem en dag och upptäcker att alla hans saker håller på att packas i lådor. Hans pappa har blivit befordrad och hela familjen måste flytta till ett annat hus långt, långt, borta där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Ett staket sträcker sig så långt ögat kan nå och på långt håll kan han se de märkliga människorna som staketet skiljer honom från. Bruno, som drömmer om att bli upptäckare, bestämmer sig för att ta reda på mer om sin omgivning. På sin vandring träffar han en pojke vars liv och situation är helt olika hans egna och deras växande vänskap får förödande följder.

John Boyne föddes på Irland 1971 och studerade vid Trinity College i Dublin och University of East Anglia i Norwich. POJKEN I RANDIG PYJAMAS är hans första bok för unga läsare men han har skrivit flera böcker för vuxna. De senaste åren har han också skrivit noveller för barn och fl era av dem har filmatiserats för TV eller dramatiserats för radio. POJKEN I RANDIG PYJAMAS har publicerats på många språk och i utgåvor både för barn och för vuxna och den nominerades för Ottakars Childrens Book Prize 2006. John Boyne bor i Dublin och skriver nu på sin sjätte roman.

Mitt betyg:
 En gripande och annorlunda berättelse om livet för en nioårig pojke under andra världskriget, jag vill inte berätta för mycket för det är så lätt att avslöja något av handlingen så jag säger bara läs den.

Johns hemsida

Inga kommentarer :