torsdag, juli 03, 2014

Människomuseet - Lettland berättar

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Dagens litterära Lettland presenteras i fjorton suveräna noveller. De äldsta av antologins författare Martins Zelmenis, Andra Neiburga och Gundega Repe hör till den uppkäftiga generation som gav lettisk litteratur en nytändning i slutet av åttiotalet. De yngsta Gundars Ignats och Inga olude debuterade så sent som i fjol.

Om det finns något gemensamt för denna antologis författare är det en sorts återgång, via nittiotalets postmodernism, till en ny sorts realism som inte har något gemensamt med den gamla socialrealismen och som inte är främmande för det absurda, magiska eller metaforiska. Det är författare som inte enbart söker sin samtid, utan som också försöker att återerövra det nyligen förflutna.

"En solklar fyra." - Yukiko Duke, Gomorron Sverige

Mitt betyg:
 Vissa av novellerna är riktigt bra andra förstår jag inte alls det gör boken ojämn att läsa iaf om man läser den rakt av som jag gjorde, kanske hade jag fått en annan uppfattning om boken om jag läst en novell åt gången men jag är nog mer än romanläsare än novelläsare. Intressant att läsa något som Lettiska författare skrivit var det hur som helst.

Inga kommentarer :