torsdag, juni 19, 2014

Ya-Ya flickornas väg till fullkomlighet - Rebecca Wells

bild och baksidetext från boktipset.se
Över 6 miljoner Ya-Ya-böcker sålda och en storfilm om Ya-Ya-flickorna - hittills!

Mitt namn är Viviane Abbott Walker. Sextioåtta år gammal, men kan mycket väl tas för fyrtionio. Vilket man också gör. Jag ändrade i mitt körkort och behöll det där urtjusiga fotot när mitt hår fortfarande var tjockt och jag såg ut som Jessica Lange, och klistrade in det i vartenda nytt körkort jag fått sedan 1975. Och inte en enda konstapel har sagt något.

Vivi Walker, drottningen bland Ya-Ya-flickorna, är still going strong. Work-out, tennis, bourré-spel, bikt två gånger i veckan. Hennes fysik är förbluffande - levern är i fin form, till läkarnas stora förvåning. Nu möter vi henne åter tillsammans med Caro, Teensy och Necie i den lilla staden Thornton mitt i Louisiana, med dess omgivningar av träskmarker och bomullsplantager, där den fuktiga, dallrande hettan är fylld av dofter från kamelia, mimosa och kryddstark cajunmat. Nu får vi veta hur allting började någon gång på 30-talet och här avslöjas kriser i den äktenskapliga samvaron, hårresande brister i barnuppfostran och upprörande familjehemligheter under sex decennier. Barnen, Petites Ya-Yas, har trots allt blivit ganska välartade och nu kryllar det också av Très Petites Ya-Yas.

Det som förenar dessa egensinniga sydstatsbor är fortfarande humor, galenskap, stark sammanhållning och enorm livsglädje - här är ingenting grått och trist. Och precis som när man återser gamla vänner tar Ya-Ya-flickornas väg till fullkomlighet vid precis där de tidigare böckerna slutade - det är inspirerande, storslaget, uppkäftigt och kvickt.

Under mer än ett år låg Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter etta på de amerikanska bestsellerlistorna och är tillsammans med Små altare överallt översatt till tjugotre språk. I USA blev det något av en kultbok och det bildades Ya-Ya-klubbar över hela landet. I Sverige har böckerna sålt i över 160000 exemplar.

Mitt betyg:
Det blir en stark trea för denna bok den var lite rörig i början och det tog mig en bra stund att komma in i handlingen, om jag haft första boken i färskt minne kanske betyget blivit en fyra för när jag väl kom in i handlingen så tyckte jag mycket om boken och dess lite "galna" karaktärer. Så jag rekommenderar att man läser böckerna så tätt att man minns handlingen från den första boken ;)

Inga kommentarer :