torsdag, december 11, 2014

Berättelsen om herr Han - Hwang Sok-Yong

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Med herr Han har Hwang Sok-Yong skapat en av samtidslitteraturens stora, oförglömliga gestalter, en koreansk motsvarighet till Pappa Goriot.
Herr Han är läkaren som inte kan svika sitt kall ens när självbevarelsedriften kräver det av honom. Som inkallad militärdoktor under Koreakriget vägrar han att låta partipamparna och deras släktingar gå före de sårade i vårdkön. I det fruktlösa sökandet efter sin son hamnar herr Han så småningom i Sydkorea, där han utnyttjas som medicinsk fasad av hänsynslösa kriminella element och sjunker allt djupare i samhället. Berättelsen om herr Han fångar i denne lika oförvitlige som naive läkares gestalt ett stycke samtidshistoria: det koreanska folkets lidanden under nationens delning. På en prosa, vars knapphet hör till den klassiska traditionen, redogör Hwang Sok-Yong för varje plågsamt steg i herr Hans nedgång och fall.

Mitt betyg:
 En tunn bok runt 150 sidor men sidorna har ett rikt innehåll, man får följa Herr Hans liv som återberättas för att förklara hur det kommer sig att han idag lever det liv han lever. Han har levt ett liv i motgång och han har separerats från sin familj inte bara en gång. Intressant att få en liten inblick i koreakriget ett krig jag inte vet mycket om alls.

Inga kommentarer :