lördag, januari 03, 2015

Mayas dagbok - Isabel Allende

Bild och baksidetext från Boktipset.se
Maya Vidal ska fylla sexton när hennes älskade farfar Popo dör och hennes farmor går in i en djup depression. Mayas far piloten flyger världen runt och hennes mor har lämnat familjen och återvänt till sitt hemland, Danmark. Ingen vuxen finns där för Maya och tre år senare lever hon på gatan i Las Vegas som hemlös, svårt sjuk och drogberoende på flykt undan ett gäng kriminella.

Farmor Nini hittar så småningom Maya och får in henne på ett behandlingshem. Nini får dessutom Maya att gå med på att resa till ön Chiloé i södra Chile där hon kan få en fristad hos en gammal vän till farmodern. Vännen Manuel Arias, lever tillbakadraget sedan han släppts som politisk fånge ur diktaturens fängelser. Arias visar sig vara raka motsatsen till Mayas älskade farfar Popo: vresig, kärv, tystlåten och inbunden.

Maya tillbringar ett år på Chiloé utan tillgång till vare sig dator eller tv. I tystnaden och ensamheten börjar hon föra dagbok och berättar om allt hon upplevt under sitt unga och händelserika liv. Samtidigt inträffar en rad oförklarliga och magiska saker som skakar om hennes världsbild och leder till hennes själsliga utveckling. Maya får också insikt i sin egen familjs hemligheter och skälet till att Manuel Arias tagit emot henne. Just när hon står i begrepp att finna sin inre harmoni dyker en person från Mayas kriminella förflutna upp för att straffa henne. Maya inser att hon inte längre kan gömma sig undan världen utan i stället måste konfrontera den.

Mitt betyg:
 En gripande bok om en ung kvinna som upplevt mycket alla borde slippa men ändå så lyckas hon så sakteliga bygga upp sitt liv igen med hjälp av sin egen mognad som människa. Som alltid när Isabel skriver så är berättelsen så talande att det känns som man är med i Chiloé och man ser det Maya ser.

Inga kommentarer :