söndag, november 18, 2012

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - Ransom Riggs

Bild och baksidetext kommer från Boktipset.se
En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.

Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.

Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.

De femtiotalet högst egendomliga vintagefotografier som finns insprängda i texten ger en extra kuslig dimension till berättelsen och gör Miss Peregrines hem för besynnerliga barn till en nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.

Mitt betyg:
En spännande och fantasieggande bok som verkligen lyfts till en annan nivå tack vare alla gamla foton som fått vara inspiration till de olika karaktärerna i boken. En bok som man vill ha mer av, vill få lära känna de olika barnen mer och någonstans känns det som man fått glänta på dörren till en brokig familj som väcker nyfikenhet. Funderar på om det kan tänkas komma en uppföljare slutet är lite gjort för det men jag har inte läst något om det än iaf.  Vore jag i yngre tonåren skulle den hamnat högt på favoritbokslistan.

Inga kommentarer :