lördag, december 29, 2012

Torka aldrig tårar utan handskar, Kärleken - Jonas Gardell

Bild och baksidetext kommer från boktipset.se

Jonas Gardells första bok i en romanserie som tar läsaren med storm. Torka aldrig tårar utan handskar är en roman om när aids kom till Sverige och Stockholm under 80-talet. Kritiken har varit strålande: alla borde läsa den!Boken är även aktuell som TV-serie.När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.

Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.

Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.

Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö.

Jag var en av dem som överlevde.

Det här är min och mina vänners historia.

"Obligatorisk läsning!" /Andres Lokko, Kristianstadsbladet
"Som sorgesång, som påminnelse, som vidräkning, som återupprättelse, som kärleksförklaring, och inte minst som ytterst angelägen historieskrivning, ger den allt jag kan önska." Paulina Helgeson, SvD
"Min känsla, redan nu, är att Gardell skriver modern svensk litteraturhistoria." /Jens Liljestrand, DN
"Första delen i Gardells planerade trilogi bjuder på en gripande och tankeväckande läsning, skrivet av en författare i högform." Peter Olsson, Skånskan
"Det är svensk historia, ett utvandrarepos" /Ulrika Milles, SVT

Mitt betyg:
 Vad ska man säga boken är underbar precis som tv-serien var underbar, den är så fint skriven samtidigt som den är sorglig och  väldigt viktig. Man läser och minns hur HIV/Aids snacket gick på 80-talet hur det var skräckpropaganda och att man som liten tyckte det var så läskigt med denna hemska sjukdom som det var timslånga specialprogram om på tvn, sen tänker man efter och inser att det inte pratats om sjukdomen på länge jag läste någonstans att ungdomar i åk 9 inte vet hur HIVsmittar så boken berättar en viktig del av vår nutidshistoria samtidigt som den lyfter ämnet HIV igen även om det inte längre är en lika dödlig sjukdom som innan bromsmedicinerna. Läs och låt varenda ungdom se serien och läsa böckerna.

Inga kommentarer :