lördag, april 13, 2013

En tesked jord och hav - Dina Nayeri

I en liten by i norra Iran bor 11-åriga Saba Hafezi och hennes tvillingsyster Matab i början av 80-talet. Deras största intresse är Amerika. De gör listor med engelska ord, samlar på illegala Life-tidningar, insmugglade band med tv-serier och pop-musik. Så när Sabas mamma och syster försvinner och lämnar henne och pappan ensamma i Iran är Saba övertygad om att de har flyttat till USA utan henne.
Förtvivlad längtar hon efter dem och efter det västerländska liv hon tror har förvägrats henne. Men hennes föräldrar har lärt henne att ” hela livet står skrivet i blodet” och att tvillingar lever samma liv, även om de är åtskilda av jord och hav.
Medan vi får följa Sabas uppväxt, föreställer sig Saba hur hennes syster upplever den västerländska versionen av hennes liv. Men där Sabas värld innehåller begränsningarna och brutaliteten under det islamistiska styret har hennes syster en frihet och kontroll som hon själv bara kan drömma om.

En tesked jord och hav är fylld med färgstarka karaktärer och har en suggestiv berättarröst som blandar rytmen från traditionell iransk berättarkonst med modern västerländsk prosa.

"Romanhandlingen är skickligt komponerad, upphängd på tvära kast och svåra valsituationer. Olika berättarröster bryts mot varandra och spänningen hålls hela tiden vid liv. Under tiden förmedlas en skrämmande bild av diktaturens grymhet. Romanen är lättläst och den svenska språkdräkten övertygar."
- BTJ, lektör Anders Sjöbohm

Mitt betyg:
 En helt ok bok men det tog ett tag innan jag fastnade för boken och började tycka att den var så kul att läsa att jag bara ville läsa mer. Det som berör mig mest med boken är de övergrepp som sker mot dom som inte följer de regler som gäller enligt det islamistiska styret och de övergrepp som sker mot Saba samtidigt är det intressant att lära sig lite mer om hur det var/är att leva under en sträng regim. Läsvärd helt klart.


 

Inga kommentarer :