tisdag, april 02, 2013

Jane Eyre - Charlotte Br ontë

Bild och baksidetext från Boktipset.se
"Läsare, om du inte ännu upptäckt den unika röst som finns hos Charlotte Brontës Jane Eyre, så har du ett alldeles särskilt nöje framför dig." Joyce Carol Oates
Jane Eyre, ärCharlotte Brontës mest älskade och lästa roman. Skildringen av den unga flickan Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle mr Rochester och hans dunkla hemlighet är sedan länge en klassiker. Det har skrivits spaltmeter om romanen, och utifrån vitt skilda motiv: feminism, religion, symbolism, kärlek, passion, natur, barn, sociala frågor och så vidare. Generation efter generation har levt med, gråtit med, skrattat med den unga flickan Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg fram till ett självständigt liv.
Redan när Jane Eyre utkom 1847 blev den en storartad framgång. Genom sin passionerade och uppriktiga skildring av en älskande kvinnas strävan efter självständighet och likaberättigande utgör romanen en milstolpe i kvinnoskildringarnas historia och har under åren kommit ut i flera utgåvor, samt filmatiserats. Jane Eyre är en både skarpsinnig och romantisk berättelse om kärlek men den är också ett försvar för kvinnans rätt till lika värde.
Jane Eyre kom i nyöversättning 1999 av Gun-Britt Sundström, en lysande översättning som ligger till grund för denna nyutgivning i pocket.
Ljudbok uppläsare är: Katarina Ewerlöf

Mitt betyg:
 Jag tycker om språket och historien mycket, det är ett nyanserat språk som tilltalar mig och miljöer och karaktärer beskrivs på ett sätt som gör att man känner att man är där och tittar in i deras liv. Att bokens uppläsare är Katarina Ewerlöf är ett stort + i kanten för hon kan verkligen fånga ens intresse med sitt sätt att läsa.

Inga kommentarer :