onsdag, september 11, 2013

Tills skulderbladen blivit vingar - Sofia Rapp Johansson

Bild och baksidetext från Boktipset.se

När Fija är sex år kommer soc till pappas lägenhet och plockar med sig henne och de tre småsyskonen. Var deras mamma befinner sig är det ingen som vet. Mamman försvinner i långa perioder och när hon är hemma gömmer hon skedar och små foliepaket bakom toaletten. In i soc-farbrödernas bil tränger sig också Knuff. Självklart, Knuff är alltid med, åtminstone i Fijas värld. Fija och syskonen slussas mellan olika fosterhem och varje nytt hem innebär ett nytt helvete. Med Knuff är Fija modig, hon svär och gör hyss, allt för att få komma hem till mamma igen. Fast bestraffningarna kan Knuff inte rädda henne ifrån, då växer vingarna fram på Fijas rygg, då betraktar hon som en fågel högt uppifrån händer som pillar, slår och låser in henne i mörka rum.
Romanen Till skulderbladen blivit vingar är en fri fortsättning på Silverfisken. Den skildrar en period då Soc-farbröderna styr Fija och syskonens vardag, det borde innebära en möjlighet till ett drägligare liv för Fija, men verkligheten är en annan. Men främst handlar romanen om kärleken till en mamma. Trots att mamman alltid sviker kan Fija inte sluta hoppas på att hon en dag ska komma och rädda dem. För hur ska man kunna sluta älska sin mamma?

Mitt betyg:
 Boken får en fyra av mig främst för vikten av att visa hur det går till (ibland) i olika fosterhem (jag hoppas att det är sällsynt men vad vet jag om vad som pågår i människors hem) sättet Fija blivit behandlad av alla hon hamnat hos är vidrigt och det gör ont i mig när jag läser men jag fortsätter ändå för att på något sätt försöka förstå hur hemsk uppväxt hon haft. Att ingen ser hur dåligt hon mår.

Inga kommentarer :