onsdag, september 11, 2013

Underjordiska timmar - Delphine de Vigan

Bild baksidetext kommer från Boktipset.se

I åtta år har Mathilde arbetat på samma företag, i harmoni med sin chef och sina kollegor. En dag händer något. Det tar månader innan hon kommer på vad det är och när det hände. Efter en tid, utan någon uttalad anledning, har Mathilde inget att göra längre. Så hon låter timmarna gå. Timmar som hon inte talar om, timmar som hon skäms över.
Thibault arbetar som akutläkare i Paris. Han längtar efter gensvar från kvinnan han älskar. Vardagen består av andras åkommor, smärta och ensamhet.
Mathilde och Thibault känner inte varandra. De är bara två silhuetter bland miljoner andra. Två silhuetter som skulle kunna träffas, stöta ihop eller bara passera varandra. Underjordiska timmar är en roman om tyst våld. Mitt i en pulserande storstad riskerar man att förlora sig själv utan att det hörs ett knyst.
Delphine de Vigan är fransyska och bor i Paris. Hon skrev den rosade romanen "No och jag". "Underjordiska timmar" är hennes femte roman. Den blev nominerad till Goncourtpriset 2009.
"Den här gången lyckas Delphine de Vigan göra mobbning till kärnan i en trollbindande roman."/LA VIE
"Den nyss duktiga och kompetentas skam och starka behärskning, isolering och successiva nedbrytning skildras med hur-ska-det-gå-spänning och känns i hela kroppen." [...] De Vigan skriver tillbakahållet, detaljkänsligt och sobert och lyfter skickligt perspektivet till ett samtidskritiskt: varför är alla Mathildes kollegor så fega, taktiska och undvikande? Varför känns det så förväntat, rent av smart" - Aftonbladet 
"Den är himla bra. Fantastiskt välskriven, en ny favorit. [...] "'Underjordiska timmar' är nog den första bok som jag läser om arbetsplatsmobbing och vet ni? Den är himla bra. Fantastiskt välskriven, en ny favorit. De Vigan ligger även bakom 'No och jag', en annan favorit, men jag vet i sjutton om inte 'Underjordiska timmar' är ännu bättre. Och alltså, man ska ju inte hålla andan vid sådana här tillfällen. Man kan inte räkna med att en författarinna som skriver en bok som man verkligen gillar, ska skriva ännu en bok, en väldigt olik sådan, som man gillar ännu mer. Men nu hände det." - Bokhora.se

"Det är rysligt bra berättat, utan ett uns av sentimentalitet." - Helsingborgs Dagblad

Mitt betyg:
 Den här boken får en stark fyra av mig, jag mer eller mindre sträckläste hela boken i ett svep, det är en spännande bok som man får intrycket av att det ska var en kärleksroman när man börjar läsa sen utvecklas boken och blir mer en bok om mobbing på arbetsplatsen och livsfilosofi. En grymt bara bok som är skriven på ett intressant sätt med ett språk som tilltalar mig.

Inga kommentarer :